Hírek és álhírek: Nobel-díjasok a demokrácia jövőjéről kedden este

Hogyan alakul a világ demokráciáinak sorsa a 2024-es választások hatására? Milyen veszélyek fenyegetik a mesterséges intelligencia térnyerésével az egyébként is válság sújtotta demokráciákat? Van-e a kiút a jelen helyzetből a mainál egészségesebb társadalom felé? Nobel-díjasok és a tudomány kiválóságai beszélnek a fenti kérdésekről az Európai Kutatási Tanács és a Nobel-díj Bizottság közös rendezvényén 2024. március 5-én 19 órától. Kövesse élőben!

2024. március 4.

Választások alakítják a világ és Európa sorsát 2024-ben. Nem véletlenül irányul most fokozott figyelem a demokrácia és a döntéshozatal tudományos megközelítésére. A demokratikus társadalmi berendezkedés egyik alapköve a tudományos tényeken alapuló világnézet, és persze alapkövei azok a narratívák is, amelyek az egymástól sok szempontból különböző közösségeket összekötik. A téma nem is lehetne időszerűbb máskor, mint most, amikor a demokráciáknak folyamatos, akár a létüket veszélyeztető válságokkal kell megbirkózniuk.

Az Európai Kutatási Tanács és a Nobel-díj Bizottság a belga soros elnökség égisze alatt közös rendezvényt szervez “Nobel Prize Dialogue” címmel 2024. március 5-én, kedden 19.00 és 21.00 óra között Brüsszelben. A rendezvény élő közvetítése itt követhető.

Az eseményen kiemelten foglalkoznak az alábbi kérdésekkel:

  • A tudomány és a tényeken alapuló világnézet szerepe a társadalomban: Hogyan járulhat hozzá a tudományos kutatás, valamint a független, minőségi újságírás és média a felelősebb irányításhoz és döntéshozatalhoz?
  • A narratívák ereje: Milyen szerepe van a történetmesélésnek és az elbeszélésnek a politikai ideológiák és a közvélemény formálásában?
  • A demokráciát érő megrázkódtatások: A közösségi média és a pártsajtó romboló erejét már ismerjük. De hogyan befolyásolja a mesterséges intelligencia a demokráciát?
  • Új narratívák az egészséges társadalmakért: Melyek ezek, és mivel magyarázható egyre nagyobb térhódításuk?

Résztvevők:

  • Oleksandra Matviichuk ukrán emberi jogi ügyvéd, a kijevi Polgári Szabadságjogok Központja (CCL) elnöke, a 2022-es Nobel-békedíj egyik nyertese;
  • Ben Feringa, akinek 2016-ban ítélt kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia;
  • Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíró, a 2021-es Nobel-békedíj egyik nyertese;
  • Paul Nurse brit biokémikus, aki 2001-ben orvosi Nobel-díjat kapott;
  • Demis Hassabis mesterségesintelligencia-kutató, a DeepMind Technologies vezérigazgatója;
  • Věra Jourová, az Európai Bizottság a politikai értékek és az átláthatóság koordinációjáért felelős alelnöke;
  • Michael Bruter, Emilie Caspar és Stefania Milan, három kutató, aki az Európai Kutatási Tanács pályázatán korábban támogatást nyert.

Az esemény időpontja: 2024. március 5., kedd 19.00–21.00.

Az élő közvetítést itt érheti el.