A Young Academy of Europe elnökévé választották Solymosi Katalint, a Fiatal Kutatók Akadémiája korábbi társelnökét

A Young Academy of Europe (YAE) éves közgyűlésén, október 9-én a szervezet elnökévé választották Solymosi Katalin növénybiológust, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) habilitált adjunktusát, a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) alumnáját és korábbi társelnökét.

2023. október 12.

A 2012-ben, alapvetően ERC Starting Grant-nyertesek által alapított Young Academy of Europe-nak számos magyarországi kutató is tagja. Gyürky György alumnus mellett a szervezet jelenlegi tagja Alpár Donát (Semmelweis Egyetem), Csanád Máté (ELTE), Cserép Csaba (Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet), Kubinyi Enikő (ELTE), Röst Gergely (Szegedi Tudományegyetem), Solymosi Katalin (ELTE), Tárnoki Dávid László (Semmelweis Egyetem), Török Péter (Debreceni Egyetem) és Wilhelm Imola (Szegedi Biológiai Kutatóközpont).

Solymosi Katalin

A YAE tagjává a jelölést követő szavazással lehet válni; ennek feltétele a kutatói kiválóság mellett az önálló csoportvezetés, érdeklődés a tudománypolitika iránt és az, hogy a pályázó PhD-fokozat-szerzése ne legyen 12 évnél korábbi. A szervezetről további információk ezen az oldalon találhatók.

A YAE 2023. október 9-én Münchenben tartotta éves közgyűlését. Az új tagok köszöntését, a szakmai és pénzügyi beszámolót, valamint három új tag tudományos előadását követően a tagság szavazott az új vezetőségről is.

A 12 főből álló vezetőségben idén megüresedett 3 helyet a tagok titkos szavazata alapján Jihan Zakariyya (University of Oslo, Norvégia), Marc Yeste (University of Girona, Spanyolország) és Philippa Warren (King’s College London, Egyesült Királyság) töltheti be.

A tagok bizalmat szavaztak újabb egy évre Scott Bremer (University of Bergen, Norvégia) alelnök számára, valamint megválasztották az új elnököt Solymosi Katalin személyében. Solymosi Katalin, aki eddig a szervezet alelnöke volt, a szavazatok 100 százalékát kapta.

Az éves közgyűlés zárásaként a résztvevők Susie Edwards (WonderIf) moderálása mellett egy vezetőképző workshopon (leadership training) is részt vettek, valamint az idei Arts and Science programsorozat negyedik alkalmának keretében bemutatták tudományos-művészi munkáikat.