Fiatal Kutatók Akadémiája

FKA-webinárium a kutatói életpályáról: Az imposztorélmény és -komplexus

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) 2023. november 22-én a nagyközönség számára is nyitott webináriumot rendez a mentális jóllét és az imposztorszindróma témakörében.

2023. október 30.

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) Kisgyermekesek és Kutatónők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága 2023. november 22-én 12:30–14:00 óra között mentális jóllét és imposztorszindróma témakörben a nagyközönség számára is nyitott webináriumot rendez, melynek címe „Az imposztorélmény és -komplexus: az egységes énérzet és önkép, valamint az identitás állandóságának bizonytalansága”. A program keretében Felházi Anett klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta ismerteti az imposztorszindróma jelenségét, annak elméleti és gyakorlati hátterét, felismerésének lehetőségeit, kezelését és gyógyulását. Az előadást követően a szakértő válaszol a közönség kérdéseire is. A programot Dr. Kun Bernadette és Dr. Kovács Karolina Eszter pszichológusok, az FKA tagjai moderálják.

Helyszín:

https://us06web.zoom.us/j/84927444976?pwd=Dw8eLqTQGiVv9TpoVmnMHYwaiNj3d9.1

Meghívott előadó:

Felházi Anett klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta

Moderátorok:

Dr. Kun Bernadette pszichológus, tanszékvezető, habilitált egyetemi docens (ELTE PPK Pszichológiai Intézet, Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék)

Dr. Kovács Karolina Eszter (Debreceni Egyetem BTK Pszichológiai Intézet, Tanácsadás, Fejlődés- és Iskolapszichológiai Tanszék)

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) kiemelt hangsúlyt fektet a mentális egészség szerepére a kutatók életében. Fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a tudományos kutatói életpályán tapasztalt stresszről, nehézségekről, kiégésről, munkamániáról és a sokszor elvárt hétvégi és esti túlmunkáról. Célunk, hogy közösen olyan megoldásokat keressünk, amelyek lehetővé teszik, hogy a tudományos kutatás különböző szintjein dolgozók – a PhD-hallgatóktól a professzorokig – egészséges munkahelyi légkörben gyakorolhassák a hivatásukat.

Ennek szellemében rendszeresen szervezünk a kutatói életpálya témájához kapcsolódó előadásokat, amelyek többek között a mentális egészség kérdéskörét is érintik. 2021 októberében az FKA kutatói életpályáról szóló webináriumsorozatának első részében Dr. Kismihók Gábor, a Researcher Mental Health Observatory COST Action vezetője tartott előadást, amelynek fókuszában a munka és a magánélet egyensúlya, a kutatók mentális egészsége és jólléte, valamint a pályázatuk eredményeként megfogalmazott nyilatkozat (Manifesto) tartalma állt. A sorozat tavalyi, második webináriumán Dr. Kun Bernadette pszichológus, valamint Dr. Hoyer Mária klinikai és addiktológiai szakpszichológus beszélt a munkamánia és kiégés problémakörének elméleti és gyakorlati hátteréről, felismerésének lehetőségeiről és kezelési módjairól.

Következő, novemberi programunk témája az imposztorszindróma. Vendégelőadónk ezúttal Felházi Anett, a témában elméleti és gyakorlati szempontból is jártas klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, aki kiképző pszichoanalitikusként és szupervizorként dolgozik. Tagja a Nemzetközi, valamint a Magyar Pszichoanalitikus Egyesületnek, ez utóbbi vezetőségében titkári feladatokat lát el. Húsz éve jelennek meg tanulmányai a Pszichoterápia és a Lélekelemzés című tudományos folyóiratokban, és nagy sikerrel adott elő számos konferencián. Az ELTE PPK klinikai és egészségpszichológia mesterképzésének törzsoktatója. Előadásainak témáját leginkább saját terápiás gyakorlatából meríti. Főbb érdeklődési területei közé tartoznak a korai sérülések köré szerveződő patológiák, a nárcisztikus és a borderline problematikák. Emellett sokat foglalkozott az agresszió és a destrukció természetével, továbbá a szadomazochisztikus zavarok vizsgálatával. Az imposztorszindróma mellett a mohóság és a fukarság jelenségét is behatóan tanulmányozza.

Úgy gondoljuk, hogy az imposztorszindróma körüljárása kiemelten releváns a kutatói életpálya vonatkozásában, különös tekintettel a pályakezdő és fiatal kutatókra. A program jó alkalmat kínál a nem pszichológus kutatók számára is, hogy szakemberektől jussanak hozzá hiteles információkhoz a probléma elméleti és gyakorlati aspektusairól egyaránt. A szakértő előadását követően a közönségnek lehetősége lesz kérdések megfogalmazására, így további tapasztalatok és ismeretek megszerzésére is.

A rendezvényt és a vitát Dr. Kun Bernadette és Dr. Kovács Karolina Eszter, az FKA két pszichológus tagja moderálja.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!